Anoniem internetten

Anoniem internetten met VPN

Naast de mogelijkheid om anoniem te internetten met TOR, wat we verder in het artikel uitleggen, is het ook mogelijk om met een VPN verinding anoniem het internet op te gaan. Anoniem het internet op met een VPN is gemakkelijk. Maar hoe werkt dat precies? Verbinding maken met het internet middels een VPN verbinding zorgt voor 2 dingen die het gebruik van internet anoniemer maken.

Ten eerste gebruik je een versleutelde verbinding voor al je internetgedrag. Kwaadwillende die bijvoorbeeld het wifi netwerk afluisteren kunnen niet zien wat je verstuurt en ontvangt. Dit geldt ook voor de internetprovider die jou internet levert. Normaal gesproken kan die alles inzien wat jij verstuurt en ontvangt op het net.

Daarnaast krijg je een ander IP-adres voor de buitenwereld. Omdat je verbinding maakt met het internet via een VPN server zullen websites die je bezoekt de indruk hebben dat jouw IP-adres, het adres van de VPN server is. Zo kunnen websites en advertentie netwerken geen profiel van je maken op basis van jouw IP-adres.

Anoniem surfen met Tor browser

Internetten doen we met een browser, zoals Chrome, Firefox, Internet Explorer etc. Welke browser je ook gebruikt je wordt achtervolgd door adverteerders, hackers, dataverzamelers etc of bestaat er een browser waarmee je helemaal anoniem kunt internetten? Ja, die is er. Wie geen gegevens wilt delen kan gebruik gaan maken van de Tor Browser. Deze browser is beveiligd, waardoor je moeilijk te achterhalen bent.

Hoe komt het dat je anoniem internet met de Tor Browser? De browser maakt gebruik van het zogenaamde Tor-netwerk. Tor is een techniek die het lastig maakt om pc's af te luisteren. Dit komt, omdat het communiceren via meerdere versleutelde lagen gaat. Hierdoor kunnen ze je niet achterhalen.

Tor browser installeren

De Tor Browser is een aangepaste versie van Firefox en dus opensource-software. Anoniem surfen met Tor gaat als volgt:

  • Ga naar de site van Tor: Tor Browser
  • Kies onder de paarse knop je taal: Nederlands
  • Druk op de paarse knop Download
  • Start het installatiebestand, klik OK en dan Installeren
  • Open de Tor Browser
  • Klik bij Tor Netwerk Settings op Connect 

Nu kun je anoniem surfen op internet. Je hebt een ander ip-adres dan je provider. Je kunt dit controleren. Open onderstaande link in Chrome bijvoorbeeld:

Ip adres achterhalen

Vervolgend kopieer je bovenstaande link en plak je deze in de Tor Browser, dan zie je dat je een ander ip-adres hebt.

Hieronder een screenshot van de Tor Browser. Alle browsers werken in pricipe hetzelfde.

Deel dit artikel:

Andere bekeken ook: