Vista tips

Tijdelijke bestanden in Windows verwijderen

In Windows 7 worden sommige bestanden tijdelijk gebruikt, bijvoorbeeld na het installeren van een update of installeren van drivers. Deze bestanden worden niet automatisch van je computer verwijderd. De harde schijf kan vol lopen met bestanden die niet nodig zijn. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het virtuele geheugen. Bovendien win je ruimte waardoor het scannen naar virussen en het maken van een back-up sneller klaar zal zijn. Tijdelijke bestanden verwijder je als volgt:

Vista

lees verder

Windows Geheugencontrole

Windows Vista beschikt over een hulpprogramma - Windows Geheugencontrole - waarmee je het werkgeheugen van je computer op problemen kunt controleren. Hapert je Windows Vista computer regelmatig, dan zou het kunnen dat je geheugen niet meer in orde is. In Windows heb je een functie om je werkgeheugen te controleren op fouten en werkt als volgt:

Vista

lees verder

Menu Start aanpassen in Vista

Net als bij Windows XP kun je ook bij Windows Vista het menu Start aan jr eigen wensen aanpassen. Zo kun je Printers aan het menu Start toevoegen of je kunt het Configuratiescherm laten zien in het Start menu. Er zijn veel mogelijkheden om het Start menu naar je hand te zetten:

Vista

lees verder

Zoomen in een map in Vista

Een aardige truc is het zoomen in een map. Het nut is misschien enigszins beperkt, maar het is wel leuk. Normaal gesproken gebruik je de knop Beeld om te wisselen tussen de lijst- of detailweergave en tussen kleine of grote pictogrammen.

Vista

lees verder

Geluiden uitschakelen Windows Vista

Windows Vista laat bij het opstarten en afsluiten een fraai geluidje horen. Als je dit storend vindt of als je bijvoorbeeld je computer of laptop zonder geluid wilt laten opstarten en afsluiten, dan kun je deze geluiden ook uitzetten. Overigens lees je hier hoe je het vervelendste geluid in Windows uitzet. Het geluid bij opstarten en afsluiten uitzetten doe je als volgt:

Vista

lees verder

Verwisselbare media benoemen

Het gebruik van verwisselbare media, denk aan portable harddisks, usb-sticks en geheugenkaarten, is de laatste jaren fors toegenomen. Sluit je een dergelijk apparaat op je Windows Vista computer aan, dan is het apparaat in de lijst met schijf- en netwerkletters vaak niet direct te vinden. De oplossing is simpel: geef je verwisselbare een unieke naam:

Vista

lees verder

Dubbelklikken uitschakelen in Vista

Om een programma te starten moet je op het bureaublad dubbelklikken op het bij dit programma behorende pictogram. In de lijst van het menu Start voldoet echter een muisklik op de programmanaam om het desbetreffende programma te starten. Vind je het plezieriger om overal slechts met een muisklik uw programma's te starten, dan kan dat. Handel daarvoor als volgt:

Vista

lees verder

IP-adres van router

Door het IP-adres van je router, ook wel standaardgateway genoemd, in je browser in te typen krijg je toegang tot de beheerpagina van het apparaat. Maar hoe kom je achter het IP-adres van je router? Met behulp van het Netwerkcentrum van Windows Vista kun je de beheerpagina van je router als volgt openen met het IP-adres:

Vista

lees verder

Eenmaal klikken op bestanden en mappen

Als je nog sneller wilt werken met bestanden en mappen in Windows, dan kun je het dubbelklikken uitschakelen zodat je nog maar één in plaats van twee keer hoeft te klikken op een bestand. Om een bestand te openen door er eenmaal op te klikken in plaats van dubbel er op te klikken doorloop dan onderstaande stappen om dit in te stellen Windows:

Vista

lees verder

Pc of laptop sneller maken

De grafische gebruikersinterface (visuele effecten) van Microsoft Windows ziet er natuurlijk fraai uit, maar dat fraaie uiterlijk kost ook geheugencapaciteit. Werk je bijvoorbeeld op een notebook met een beperkte hoeveelheid werkgeheugen, dan kan het de moeite lonen om de volgende handelingen uit te voeren om de prestaties van je notebook op te voeren en Windows dus sneller te maken:

Vista

lees verder

Pagina's